0 - y9MGW1HWqTqST51p3kUlvFcUdu7_pUmI-VkT09Jw_fI

Szolgáltatott Iroda, Azonnali Iroda Budapesten

csoport1
csoport2
csoport3

Küldés

Már minden negyedik irodaház zöld minősítéssel rendelkezik

share on facebookshare on twittershare on linkedIn
2017. 03. 01.
Már minden negyedik irodaház zöld minősítéssel rendelkezik
Egyre több irodatulajdonos ismeri fel, hogy a versenyképesség érdekében olyan felújításokat kell eszközölnie, amelyek költséghatékonyak és növelik az irodában a dolgozói jóllétet. A régi irodák belső tereit és műszaki rendszereit is a 21. századi irodabérlők igényei szerint újítják meg. A törekvéseket legtöbben pedig a piac felé minősítéssel is szeretnék igazolni – ami meglátszik az irodapiaci statisztikákon is.

2008 óta szignifikánsan növekszik a hazai minősített épületek száma. Ma már minden negyedik irodaház rendelkezik BREEAM vagy LEED minősítéssel, ami Budapest esetében azt jelenti, hogy 56 épület mintegy 830 ezer négyzetméternyi irodaterülete fenntartható munkakörnyezetet biztosít az alkalmazottaknak a CBRE 2016-os statisztikái szerint. Azóta ez a szám csak egyre növekszik. 

 

 

Miben különbözik egy hagyományos épület a környezettudatos ingatlantól?

Többek között a fenntartható épületek vízfelhasználása, energiafelhasználása alacsonyabb, és kevesebb hulladék keletkezik az üzemeltetésük során. Emellett nagy gondot fordítanak a felhasznált anyagokra, ezek származására és összetételére, ezáltal az épületben tartózkodók számára egészségesebb környezetet biztosítanak. Például már az is jó pontot ér, ha újrahasznosított anyagokat alkalmazunk a kivitelezés során. Már meglévő épületeknél gyakori a szelektív hulladékkezelés bevezetése, a víztakarékos berendezések telepítése, az energiatakarékos megoldások egyik eleme pedig a LED izzók használata, vagy éppen környezetbarát takarítószereket használnak. 

Egyre több régi irodát minősítenek

Tavaly 19 régebben épült iroda rendelkezett BREEAM In-Use kategóriában minősítéssel, vagy éppen 2016-ban szerezte meg. A LEED esetében 12 irodaház rendelkezik minősítéssel a már meglévő épületek kategóriában. A BREEAM In-Use minősítés ellentétben az új épületek minősítésével évente megújítandó. A BREEAM esetében az üzemeltetést is lehet minősíteni, sokszor az épülettel együtt kérnek értékelést.

 Az újak irodáknál már egyértelmű a zöld-szemlélet

Az új irodaházak esetében már magától értetődik, hogy környezettudatos építészeti és üzemeltetési megoldásokkal várják az irodabérlőket. A BREEAM esetében az új építésű irodaházak végleges minősítései kategóriában megtalálhatók az elmúlt egy-két év új fejlesztései, mint például a V17 vagy a Váci Corner, a LEED esetében például a Green House vagy a Nordic Light. A BREEAM-nél kiváló minősítést kapott a Váci Corner, míg a LEED-nél a Green House Platinumot ért el. A BREEAM-nél az új épületek tervezési szintű minősítése is szerepel: itt az Akadémia Officium irodaház, a Váci Greens irodaházai és a Vision Towers déli épülete érdemelte ki a kiváló minősítést. Sokan megkapták a nagyon jó minősítést is. A BREEAM két kategóriájában 19, a LEED-nél 7 hazai irodaházat minősítettek. A német nyelvterületen ismertebb DGNB rendszer pedig egyelőre a Residence Irodaházakat és a Rumbach Centert minősítette Platinum eredménnyel. 

Forrás: http://realista.hu/ingatlanpiac/mennyire-zldek-a-magyar-irodahzak-van-mg-hov-fejldni/132356

Kapcsolat

1132 Budapest, Váci út 22-24. 3. em.

share on facebookshare on twittershare on linkedIn

© SzolgáltatottIrodák.hu 2020. Minden jog fenntartva.